Ślizganie się sprzęgła, co zrobić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ingraf
    Drive
    S_OCP Member
    • 2004
    • 83

może wywolam burze ale na zachodzie, a szczególnie na północy takie cięzarówki to coś normalnego.

Też sie kiedyś nie mogłem nadziwic widząć nowe A6 dwu osobowe.

Co do przepisów to czuje to wpływ krajowego lobby
    Octavia II 1.9TDI Classic
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Od 1,5 mies zauważyłęm że ślizga mi się sprzęgło. 163KM Masters. Co zrobić, samochód ma 32kkm. Bo jak na nowe wymienię to jaką mam gwarancję że nie walnie? Na tym przejechałem 15kkm. Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 19 Lut, 05 18:41 ]
    Dla jasności dodam że nie katuję sprzętu w żadnym razie. Zwykła normalna eksploatacja.
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

Niestety jedyne co mozesz zrobic to zejsc z momentem, lub probowac wymienic na gwarancji. Podobno wsadzaja wtedy mocniejsze, ale to tylko "podobno".
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• autorus
        Rider
        • 2004
        • 508

No właśnie jakby mocniejsze wsadzili byłoby spoko.A czy przed taką operacją powinienem zejść z mocy, żeby się nie czepiali czy raczej niekoniecznie? W sumie mam podniesione o 25KM, czyli leciutko. :P

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Od 1,5 mies zauważyłęm że ślizga mi się sprzęgło.
          skąd wiesz , ze to sprzęglo? u mnie np. i u Bendiego okazalo się że wadliwe byly dociski....w obydwu przypadkach wymieniono na gwarancji i nie trzeba bylo na czas servisu zmieniac programu k

Moment nie masz aż tak duży ,nasz oscylują w granicach 390NM :szeroki_usmiech

Komentarz

• autorus
            Rider
            • 2004
            • 508

Tak byłoby najlepiej. U mnie objawy są takie: jak mam niskie obroty np 1500 i za wysoki bieg to jak docisnę to zamiast przyspieszać normalnie wzrastają tylko obroty, po chwili wszystko jest ok. Ale to dość niebezpieczne zjawisko. A jak sprawdzić co to na 100%? Bo jak pojadę do ASO to będzie po grzybach. Prawdopodobnie i tak nie wpadną że jest dłubany, bo Masters nawet nr softu nie zmienia, ale czułbym się bardziej komfortowo.

Autor

Komentarz

• Master's
              Ambiente
              • 2004
              • 100

Zamieszczone przez autorus
              Tak byłoby najlepiej. U mnie objawy są takie: jak mam niskie obroty np 1500 i za wysoki bieg to jak docisnę to zamiast przyspieszać normalnie wzrastają tylko obroty, po chwili wszystko jest ok. Ale to dość niebezpieczne zjawisko. A jak sprawdzić co to na 100%? Bo jak pojadę do ASO to będzie po grzybach. Prawdopodobnie i tak nie wpadną że jest dłubany, bo Masters nawet nr softu nie zmienia, ale czułbym się bardziej komfortowo.

Autor

technika jazdy ...panie niewłaściwa. Przyspieszanie z "dołu" na 5,6 biegu jest nie zdrowe. Ewidentnie sprzęgło :roll:
              Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• autorus
                Rider
                • 2004
                • 508

A powinienem wpaść do Ciebie Master's przed takimi odwiedzinami w ASO? Zeby zmienić na serię czy nie ma sensu? :wink:

Komentarz

Sprawa wraca co jakis czas, miałem to samo. Niestety kośztowało mnie to 1000+300 za wymiankę po mimo ze było na gwarancji. Najprawdopodobniej u mnie powstało od buta przed 1900 obr na 3-ce i wyżej. Objawiało sie tylko na 3 biegu(po około 40 tysiach przebiegu)kiedy przy 1500 obr był BUT i wtedy od 2000 obr slizg do 3000. Ale to dobrze że tylko sprzągło puściło, zawsze może być gorzejPo wymianie na nowy zestaw i zwiększeniu sie Nm do 400 objaw nieosiągalny.
                  Myslę ze różnica w wytrzymałości w zestawach jest prawdopodobna u tego samego producenta, u niektórych pałujących jest poślizg, u innych nie.

Widzę że masz chyba lekki pretens do dłubacza, zmień na serię i po problemie.
                  Nie uważam się za super znawce tematu, ale przy modach dostałem instrukcję obsługi od MT, olałem to po pewnym czasie bo wszystko było OK i sprzęgło sru poszłooooo. Teraz po wymianie przestrzegam wszystkich zasad.
                  Pozdros

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Bond
                    przy modach dostałem instrukcję obsługi od MT, olałem to po pewnym czasie bo wszystko było OK i sprzęgło sru poszłooooo. Teraz po wymianie przestrzegam wszystkich zasad.
                    Pozdros
                    Hm...co to za zasady :shock: ,czy moga byc pomocne przy ekspluatacji auta bez virusa? :roll:
                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Master's
                      Ambiente
                      • 2004
                      • 100

A powinienem wpaść do Ciebie Master's przed takimi odwiedzinami w ASO? Zeby zmienić na serię czy nie ma sensu? :wink:

Możesz podjechać....blisko w sumie jest a i sen będziesz miał spokojny.
                      Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez Master's

Możesz podjechać....blisko w sumie jest a i sen będziesz miał spokojny.
                        jak wgracie serie to sie sprzęgło przestanie ślizgać :wink:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Zamieszczone przez arci9
                          skąd wiesz , ze to sprzęglo? u mnie np. i u Bendiego okazalo się że wadliwe byly dociski....
                          Czyli, ze mu sie docisk slizga, tak??? :lol:

TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

Czyli, ze mu sie docisk slizga, tak???
                            ee, MIkrus weź przeczytaj raz jesio... :wink: Chyba napisałem "wadliwy docisk" a nie slizgający....he? :lol: ale wiem o co ci biega....czuje jak mu się ślizga sprzęgło, ale co jest zepsute.... moze i docisk jest uszkodzony :lol:

takie skróty myślowe k

ja czułem jak mi obroty łażą od 2tysi...., na początku 5 i 6 bieg na końcu po przejechaniu ponad 8 tysięcy nawet na 3 biego obroty skakały :cry:

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Zamieszczone przez arci9
                              Czyli, ze mu sie docisk slizga, tak???
                              ee, MIkrus weź przeczytaj raz jesio... :wink: Chyba napisałem "wadliwy docisk" a nie slizgający....he? :lol:
                              Spox Arci - chodzi mi o to, ze wyszlo Ci letko maslo maslane w pierwszym poscie, bo czy to wina tarczy czy tez docisku, to efekt jest ten sam - "slizgajace sie sprzeglo". Wiec Autorus dobrze napisal, a Ty mu zdaje sie to wytknales.
                              TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

Wiec Autorus dobrze napisal, a Ty mu zdaje sie to wytknales.
                                oj...w sobotę byłem po egzaminie...i jeszcze u panny pisałem , a ona ma modem....więc :lol:

Myślałem, ze Autorus pisze konkretnie o sprzęgle..ale wszyscy więdzą "o so chodzi"....to się nie rozpisuję ops:

pozdrawiam

Komentarz

• zeb
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 415

Jak jesteś u panny to się nią zajmij a nie forum :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mach
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 349

po prostu widac jak wysoki priorytet ma OCP :lol:
                                    A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Jak jesteś u panny to się nią zajmij a nie forum
                                      po prostu widac jak wysoki priorytet ma OCP
                                      normalnie chłopaki po mnie jadą.... ops: :wink:

pisać coś o sprzęgle i dociskach a nieee.... k

ciekawe, czy jak w Waszych Octach II będą takie problemy to też będziecie tacy szczęśliwi :diabelski_usmiech

Komentarz

• Mach
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 349

no wiec najpierw wysprzegilc pozniej docisnac.... a moze odwrotnie :wink:

zaraz jade do panny to zobacze :lol: :lol: :lol:

3macie sie... w razie problemow ze sprzeglem bedzie trzeba po prostu obnizyc momenty... tfu... tzn moment :wink:
                                        A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

cześc
                                          jestem tu nowy ale juz z problemami
                                          też prawdopodobnie mam uszkodzoną tarcze sprzegłową tylko ze u mnie to już tragedia 1, 2 ok ale na 3 i wyżej od 2000 tys obrotów rozpędza się chyba z godzinę
                                          nie wiecie ile taki remoncik kosztuje?
                                          ache mam 1,6 glx z 1998

Komentarz

Pracuję...